Fișierul intrare/ieșire exod.in, exod.out Sursă Olimpiada locala 2014 clasa a 5-a
Autor autor necunoscut Adăugată de avatar francu Cristian Frâncu francu
Timp de execuție pe test 1 sec Limită de memorie 1024 KB
Scorul tău N/A Dificultate stea de rating de tip fullstea de rating de tip fullstea de rating de tip fullstea de rating de tip fullstea de rating de tip empty
open book Poți vedea testele pentru această problemă accesând atașamentele .

Exod (clasa a 5-a)

Micuța planetă Marte a devenit neîncăpătoare pentru milioanele de marțieni ce o populează. Guvernatorul planetei a hotărât ca o parte dintre locuitori să fie transportați cu nave spațiale, în mai multe etape, pe cele două planete gemene, nepopulate încă: Ka – planeta verde și Ki – planeta orange.

Consiliul Înțelepților a elaborat un algoritm de repartizare a emigranților. La fiecare etapă se fac transporturi complete către fiecare dintre cele două planete: se folosesc toate navele spațiale necesare și fiecare navă transportă exact k marțieni. Astfel, în prima etapă, vor pleca o navă spațială spre planeta Ka (k marțieni) și două nave spre planeta Ki (2k marțieni). În etapa a doua vor pleca trei nave spațiale (3k marțieni) pe planeta Ki și patru nave spațiale (4k marțieni) pe planeta Ka; în etapa treia, 5k marțieni (5 nave) vor ajunge pe planeta Ka și 6k marțieni (6 nave spațiale) vor pleca spre planeta Ki. Procedura se va repeta analog pană când populația rămasă pe Marte nu este suficientă pentru un transport complet către cele două planete.

Cerințe

a) Dându-se două valori: n – numărul inițial al locuitorilor planetei Marte și k – capacitatea navelor spațiale, să se determine numărul de etape necesare depopulării planetei Marte și numărul de locuitori de pe fiecare dintre cele trei planete: Marte, Ka și Ki.
b) Considerând n-ul de la punctul anterior, să se determine valoarea lui k astfel încât exodul marțienilor să se încheie în exact p etape (p – număr natural, dat).

Date de intrare

Fișierul de intrare exod.in conține pe o singură linie, despărțite prin câte un spațiu, numerele n, k și p.

Date de ieșire

Fișierul de ieșire exod.out va conține pe prima linie, despărțite printr-un spațiu, cele patru valori corespunzătoare cerinței a), iar pe a doua linie valoarea k, corespunzătoare cerinței b).

Restricții

  • 3 ≤ n ≤ 40 000 000 000
  • 1 ≤ k, p ≤ 100 000

Exemplu

exod.in exod.out Explicație

Trebuie să te autentifici pentru a trimite soluții. Click aici

Indicii de rezolvare

Arată 4 categorii