Fișierul intrare/ieșire points2.in, points2.out Sursă Concurs Shumen juniori 2010
Autor autor necunoscut Adăugată de avatar francu Cristian Frâncu francu
Timp de execuție pe test 0.3 sec Limită de memorie 16384 KB
Scorul tău N/A Dificultate stea de rating de tip fullstea de rating de tip fullstea de rating de tip fullstea de rating de tip fullstea de rating de tip empty
open book Poți vedea testele pentru această problemă accesând atașamentele .

Points 2 (clasele 8-9)

În cele din urmă Ivan a fost acceptat la universitate! După un an obositor de pregătire pentru examenele de intrare, s-a hotărît să-și ia o vacanță lungă. Din păcate vacanța de vară a fost scurtă și nu i-a ajuns pentru o odihnă adecvată, dar el nu s-a descurajat. Ivan a auzit că, la facultate, nu este obligatoriu să te duci la toate cursurile. Așa că el a decis să-și prelungească vacanța, deși anul școlar începuse. Și așa a și făcut!

Dar, desigur, există și reversul medaliei – la fel ca și la liceu, în orice universitate există examene. Mai exact, între materiile lui Ivan sînt exact N examene. Ele pot varia în dificultate, așa încît două examene pot acorda număr diferit de puncte. Ivan nu e obligat să dea toate examenele, dar notele adunate la teste sînt importante, pentru că sînt parte din nota finală. El și-a dat rapid seama că are nevoie de cel puțin T puncte din toate examenele, astfel încît în final să obțină o notă bună. El știe sigur că poate să adune cel puțin T puncte din toate examenele, dar suspectează că s-ar putea să fie mai multe feluri de a le obține. Cu cît mai multe feluri sînt, cu atît mai mult timp liber are – Ivan va putea să aleagă ce examen să dea și ce nu. În acest fel el va avea mai multe opțiuni cum să-și distribuie distracțiile – de exemplu la ce concerte să meargă, sau ce meciuri de fotbal. Ivan este complet sigur pe abilitățile sale, așa încît dacă dă un examen, el ia scor maxim.

Cerință

Nu-l lăsați pe Ivan să se întrebe prea multă vreme în cîte feluri poate să adune cel puțin T puncte. Scrieți un program care-i găsește acest număr.

Date de intrare

Primul rînd al fișierului de intrare points2.in va conține doi întregi pozitivi, N și T. Pe rîndul următor se vor afla N întregi pozitivi despărțiți de un singur spațiu, care reprezintă punctele la fiecare examen.

Date de ieșire

În fișierul de ieșire points2.out veți scrie un singur întreg – numărul de moduri în care Ivan poate să aleagă ce examene să dea și care nu, astfel încît suma punctelor adunate să fie cel puțin T.

Restricții

  • 1 ≤ N ≤ 36
  • punctele la examene sînt întregi pozitivi ≤ cu 1013
  • În 20% din teste numerele de pe rîndul doi al fișierului de intrare vor fi ≤ 1000.

Exemplu

points2.in points2.out Explicație
4 6
1 2 5 4
9
Sînt nouă feluri în care Ivan poate sa aleagă care examen să dea și care nu,
astfel încît suma punctelor adunate să fie cel puțin 6: (primul și al treilea),
(al doilea și al treilea), (primul, al doilea și al treilea), (al doilea și al
patrulea), (primul, al doilea și al patrulea), (primul, al treilea și al patrulea),
(al doilea, al treilea și al patrulea), (primul, al doilea, al treilea și al patrulea),
(al treilea și al patrulea).
8 90
1000 2 5 79 12
3 1 3
166
 

Trebuie să te autentifici pentru a trimite soluții. Click aici

Indicii de rezolvare

Arată 6 categorii